HAS

HAS (Heesakkers Antislip Systeem)

Het standaard H.A.S. (Heesakkers Antislip Systeem) is een antislipsysteem dat Dhr. J.F.M.G. Heesakkers ontworpen heeft

Het is een antislip systeem dat Heesakkers Beton kosteloos aanbrengt. Het grote voordeel van dit antislipsysteem is dat het niet maatgebonden is (dus geen naden en maximale afmetingen!).

Op 21 december 2011 is het Heesakkers Antislip Systeem (HAS) onderworpen aan de stroefheidsmeting.TÜV Rheinland B.V. uit Enschede heeft de meting gedaan. Uit dit onderzoek is gebleken dat het HAS voldoet aan de eisen welke in NTA 7909:2003 gesteld zijn.

Normeringen in Nederland

In Nederland zijn er nog geen normeringen voor wrijvingsweerstanden van prefab beton elementen, wel heeft de NEN een zogenaamde NTA 7909 (Nederlands Technisch Advies) opgesteld. Onder leiding van de NEN zijn een aantal fabrikanten uit de diverse branches bezig om een Nederlandse normering in te voeren.

Echter ook op Europees niveau wordt er gewerkt aan een normering. Een lid van de Nederlandse NEN commissie neemt ook deel aan de Europese normcommissie voor wrijvingsweerstanden van harde vloeren. De Europese norm wordt straks bindend en de NEN conformeert zich helemaal in de toekomst aan de NEN-norm.

Testresultaten

Heesakkers Beton B.V. heeft in samenwerking met TÜV Rheinland uit Enschede (voorheen TNO) een stroefheidsmeting laten uitvoeren met de Floor Slide Controle 2000 (FSC 200 print) op het door J.F.M.G. Heesakkers ontworpen H.A.S. (Heesakkers Antislip Systeem).

Met dit apparaat wordt de dynamische wrijvingcoëfficiënt van vloeren bepaald onder een normaalbelasting van 24 N en met een snelheid van 0,2 m/s. De proef wordt uitgevoerd met 3 stempels (glijders), met standaard rubber, leder en kunststof en in een droge en natte toestand.

 

Een wrijvingsweerstand van 0 is een hele lage score, een wrijvingsweerstand van 1 is de maximale score. Floor Slide Controle 2000 (FSC 200 print) in vergelijk met de Duitse R-normering:

  • DIN 51130 is R9 & R10 heel laag, resp. 0,2 en 0,4
  • R11 & R12 liggen rond resp. 0,3 en 0,7
  • R13 ligt tegen de 1 aan

Klik hier voor de resultaten van het desbetreffende rapport van TÜV Rheinland B.V.